За Casio

Casio Computer Co., Ltd. е японска компания за производство на многонационална потребителска електроника и търговска електроника със седалище в Шибуя, Токио, Япония. Casio е създаден като Кашио Сейсакуджо през април 1946 г. от Тадао Кашио (1917–1993 г.), инженер, специализиран в технологията на производство. Продуктите му включват калкулатори, мобилни телефони, цифрови фотоапарати, електронни музикални инструменти и аналогови и цифрови часовници. Основана е през 1946 г., а през 1957 г. представя първия изцяло електрически компактен калкулатор в света. Това е ранен инноватор в цифрови фотоапарати и през 80-те и 90-те години на миналия век компанията разработи многобройни достъпни електронни клавиатури за музиканти заедно с представянето на първите в света масови цифрови часовници.

След представянето на електрическите калкулатори на първото бизнес изложение в Гинза, Токио през 1949 г., Кашио и по-малките му братя (Тошио, Казуо и Юкио) използват печалбите си за да разработят своите калкулатори. По-голямата част от калкулаторите по това време работят с помощта на зъбни колела и могат да се управляват на ръка с помощта на манивела или с мотор. Тошио притежаваше известни познания по електроника и се заема да направи калкулатор, използвайки соленоиди. Калкулаторът с размер на бюро е завършен през 1954 г. и е първият електромеханичен калкулатор в Япония. Една от централните и по-важни иновации на калкулатора е приемането на 10-клавишна цифрова подложка; по това време други калкулатори са използвали "пълна клавиатура", което означава, че всяко място в числото (1s, 10s, 100s и т.н. ...) има девет клавиша. Друга отличителна иновация е използването на един прозорец на дисплея вместо на трите дисплея (по един за всеки аргумент и един за отговора), използвани в други калкулатори. През 1957 г. година Casio пуска модел 14-A, продаден за 485 000 йени, първият в света изцяло електрически компактен калкулатор, който се основава на релейната технология.

През 80-те години бюджетните електронни инструменти на Casio и нейната линия от достъпни домашни електронни музикални клавирни инструменти стават популярни. Компанията също става известна с голямото разнообразие и иновации на своите ръчни часовници. Casio е един от най-ранните производители на кварцови часовници, цифрови и аналогови. През това време започва да продава часовници за калкулатор. Casio представи и един от първите часовници, които могат да показват времето в много различни часови зони по света и с функции като температура, атмосферно налягане и надморска височина. В по-късните години ръчните часовници на Casio са снабдени с приемници, които да се синхронизират с радио кули по целия свят и глобална система за позициониране.

Casio прави редица забележителни иновации в цифровите камери, включително QV-10, първата потребителска цифрова камера с LCD екран на гърба (разработена от екип, ръководен от Хироюки Суетака през 1995 г.), първата потребителска три-мегапикселова камера, първият истински ултра-компактен модел и първата цифрова камера, включваща технологията на керамичните лещи.

Днес Casio е най-известен с това, че прави трайни и надеждни електронни продукти. Гамата G-Shock от удароустойчиви часовници също е много популярна, като оригиналният G-Shock DW-5000C от 1983 г. е много търсен от колекционерите.